Šta vam pruža VRAČAR: spoj boema, istorije i urbanizma

Šta vam pruža VRAČAR: spoj boema, istorije i urbanizma

Opevana u pesmama, iznedrila toliko poznatih pesnika, glumaca, pisaca, najmanja, a najgušće naseljena beogradska opština – Vračar.

Krase je Hram Svetog Save, Narodna biblioteka, Narodna banka Srbije, čuveni kvartovi Gradić Pejton, Čubura, Savinac. Na ovoj opštini je i kružni tok Slavija, koji krasi muzička fontana i prvi Mek Donalds u jugoistočnoj i centralnoj Evropi.  

 

PRAKTIČNE INFORMACIJE

Površinski Vračar je najmanja i najgušće naseljena beogradska opština sa površinom od 292ha, na kojoj živi oko 80.000 stanovnika. 

Nazivi Vračar i Vračarsko polje pojavljuju se prvi put 1492. godine u turskom planu za osvajanje Beograda, izrađenom na zahtev smederevskog sandžak-bega Sulejman–paše. Turski dokumenti iz 1560. godine spominju Vračar kao hrišćansku mahalu sa 17 kuća u okviru beogradske varoši.

LOKACIJA

Na vrhu Vračarske visoravni, delimično u najistočnijem delu opštine Savski Venac, kao rezultat niza administrativnih promena opštinskih granica nakon Drugog svetskog rata, nastaje opština Vračar. Na malom prostoru, smeštenom na manje od 1km Terazija, Vračar krase mnoge poznate beogradske četvrti: Slavija na severu, Palilula na severoistoku, Čubura i Gradić Pejton na istoku, Neimar na jugu i Karađorđev park na jugozapadu.

Vračarski plato je jedna od najviših tačaka u centru Beograda, koja je uglavnom izgrađena na brdovitom terenu od ukupno 32 brda. 

Granice Vračara čine tri bulevara: Bulevar kralja Aleksandra, Bulevar oslobođenja i Južni bulevar. Predstavlja mesto gde se čuva i neguje izvorni duh i život Beograda, spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog. Upravo sam obod ove opštine, odnosno Ulica Južni bulevar postala je izrazito popularna lokacija za život koja nudi sjajnu povezanost sa drugim delovima grada, posebno imajući u vidu blizinu auto-puta. U neposrednoj blizini nalaze se i Hram Svetog Save, Karađorđev park, Čuburski park, ali i osnovne škole, predškolske ustanove, brojni marketi i čuvena Kalenić pijaca. Tu su i neki od najpoznatijih restorana koji u modernom duhu nastavljaju boemsku tradiciju Vračara.

Za sve one koji bi da budu u centru svih dešavanja, ali ipak i malo ušuškani od svakodnevne gužve novogradnje u Južnom bulevaru svojim stanarima nude različit stil života. Od Kapije Vračara, najvećeg pojedinačnog stambeno-poslovnog kompleksa u ovom delu Vračara, koja je već dočekala svoje stanare i na jednom mestu pružila im sve neophodne sadržaje poput različitih trgovinskih radnji do lokala uslužne delatnosti. Jedan od najvećih kvaliteta postavke objekta je to što se u prizemnom delu objekta a na samoj parceli ostavlja posebno uređen prostor unutar kompleksa koji povezuju ulice Južni bulevar i ulicu Braće Radovanović. Isto tako oblik lamela je zamišljen i projektovan tako da svaka lamela, a samim tim i svaka jedinica u njima, ima izuzetnu osunčanost i provetrenost, što čini kvalitet stanovanja koji je cilj i vrhunski kvalitet u stambeno poslovnoj izgradnji objekata.

Trosoban stan u Kapijama Vračara na prodaju – 76m2 – KLIKNITE OVDE i poglejdate stan

Četvorosoban stan u Kapijama Vračara na prodaju – 132m2 - KLIKNITE OVDE i poglejdate stan

Nedaleko od ovog kompleksa, u mirnijem delu ovog kraja, niče i stambeno-poslovni objekat Južni bulevar 80 koji predstavlja idealno mesto da započnete svoju novu životnu priču. Novi stambeno-poslovni objekat Južni bulevar 80 krase inovativne graditeljske forme i visok kvalitet završne obrade. Posebna pažnja posvećena je termo i zvučnoj izloaciji što će vam obezbediti poseban komfor, kao i uštedu. Moderno koncipirani stambeni prostor osmišljen je da odgovara svim generacijama i životnim stilovima. Stanove odlikuje izuzetna funkcionalnost sa optimalnim odnosom kvadrature u odnosu na broj spavaćih soba, kao i osećaj privatnosti i udobnosti.

 

Za one koji manji broj stambenih jedinica u okviru objekta smatraju posebnom prednošću, ispod samog Neimarskog parka smešten je objekat Južni bulevar 25 u okviru kog je preostalo svega nekoliko trosobnih i troiposobnih stanova, idealnih za malde porodice, imajući u vidu blizinu osnovnih škola i vrtića, što će značajno olakšati svakodnevni raspored i ostaviti prostora za uživanje.

ZANIMLJIVOSTI

Vračar ima i četiri pozorišta: Beogradsko dramsko pozorište, DADOV i Teatar levo, a tu je svima dobro poznato dečije pozorište, Pozorištance „Puž“.

Verovatno najveće znamenje Vračara su kafane. Iako su mnoge od njih otišle u zaborav, vremenu su odoleli nekadašnji „Trandafilović“ koji pamti jednog Borislava Pekića i „Čubura“ gde je pesnik i boem Slobodan Marković – Libero Markoni provodio dane.

 

7 stvari na koje treba obratiti pažnju kada želite da iznajmite stan

7 stvari na koje treba obratiti pažnju kada želite da iznajmite stan

Novi prostor, novo okruženje, samo su neke od novosti koje vas mogu sačekati prilikom zakupa stana. Neretko, ovaj proces oduzima mnogo više vremena nego što ste spremni da izdvojite. Osn...

SAZNAJ VIŠE
Dobro došli u ML 27 - Swiss Apartments!

Dobro došli u ML 27 - Swiss Apartments!

ML 27 - Swiss Apartments predstavlja objekat izgrađen prema najvišim standardima savremenog života. Čine ga prizemlje i prvi sprat koji su projektovani kao poslovni prostor, sedam etaža reziden...

SAZNAJ VIŠE
West Properties i KARE Design: Udruženim snagama do najbolje usluge

West Properties i KARE Design: Udruženim snagama do najbolje usluge

Kompanija West Properties je uvek nastojala da svojim klijentima pruži bolje i više od standardnog i konvencionalnog načina poslovanja. Kako bismo svojim klijentima pružili kompletnu podr&scaro...

SAZNAJ VIŠE
2019. Sva prava zadržana. West Properties Colliers.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.