Šta vam pruža DORĆOL: Najstarije gradsko jezgro Beograda

Šta vam pruža DORĆOL: Najstarije gradsko jezgro Beograda

Na području današnjeg Dorćola oduvek je bilo gradsko jezgro Beograda, još od vremena antičkog Singidunuma, i to baš zbog njegovog geografskog položaja u podnožju utvrđenja Kalemegdanske tvrđave i blizine reke. Danas je ovo naselje koje je britanski list Guardian početkom 2020. godine proglasio jednom od najprivlačnijih gradskih četvrti u Evropi, a koje će tek procvetati u budućnosti imajući u vidu da će građani ovog dela grada dobiti svojevrsnu zelenu oazu kada se izgradi Linijski park dugačak 4,5 kilometara koji će se prostirati na potezu od Beton hale i Brankovog mosta do Pančevačkog mosta.

Današnje granice Dorćola nalaze između kalemegdanskog parka, Vasine i Uzun-Mirkove ulice, okoline Bulevara despota Stefana i Dunava. Deli se na donji i gornji deo, ali većina starosedelaca ovog dela grada pravim Dorćolom smatra samo donji deo koji se nalazi između ulice Cara Dušana i reke na severu.

Dorćol je i dom najstarije kuće u Beogradu podignute između 1724. i 1727. godine kao jedan od prvih objekata koji su izgrađeni u vreme austrijske okupacije prestonice. Takođe je bio dom brojnih znamenitih ličnosti iz naše istorije, a prostor Dorćola smatra se i svojevrsnim kulturnim centrom gde se nalaze Beogradska filharmonija, Narodno pozorište i Narodni muzej, kao i jedan od prvih otvorenih muzeja na Balkanu – Entografski muzej.

Posebnu draž ovom kraju daje blizina ključnih tačaka prestonice kao što su Knez Mihailova ulica, Terazije, Kalemegdan, Skadarlija, a za one koji bi da pobegnu od gradske vreve tu je šetalište pored Dunava koje će kroz koju godinu dobiti novi izgled. Linijski park čiji je početak izgradnje najavljen krajem 2021. transformisaće stari deo Beograda i posebno će uticati na smanjenje zagađenja vazduha. Pored toga postaće i novo jezgro kulturnog i zabavnog sadržaja. Park će imati 10 jedinstvenih celina, a u njemu će se naći nova šetališta, biciklističke staze, dečja igrališta, prostor za izložbe, sportski tereni…

Dorćol predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta za život u Beogradu sa svojom jedinstvenom atmosferom i arhitekturom.

Na lokaciji Donjeg Dorćola, u ulici Milorada Gavrilovića, na svega 7 minuta hoda od Trga Republike, u neposrednoj blizini rekreativnih sadržaja poput sportsko rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović”, nikao je poseban stambeni objekat koji predstavlja pravi primer nove budućnosti ovog kvarta. Dorćol Prime je pametna zgrada koja menja navike u vezi sa stanovanjem. Imajući u vidu mali broj stambenih jedinica nudi miran i siguran stil života, po meri svakog stanara, posebno zbog toga što inteligentni stanovi u okviru Dorćol Prime objekta pamte vaše želje i navike i pružaju potpunu kontrolu okruženja unutar stana na samo jedan dodir.

 

Sve funkcije koje su vam dostupne na kućnim displejima, bilo da se radi o upravljanju sistemom grejanja i hlađenja, elektromotornim roletnama ili rasvetom, moguće je kontrolisati i preko mobilne aplikacije. Samo zamislite koliku slobodu i fleksibilnost to omogućava u urbanom i užurbanom stilu života koji svi danas delimo. I dok niste kod kuće, možete podešavati temperaturu ili osvetljenje koje želite da vas dočeka kada stignete u svoj dom.

 

Od prvog koraka u ulazni hol zgrade sve što vas okružuje je besprekorni stil, podređen kvalitetu i komforu. Pored Smart sistema upravljanja, tom komforu doprinosi i direktan ulaz u stan iz lifta, grejani prilaz garaži, velike staklene površine koje znače puno osveteljenja unutar stambenog prostora i osnova su udobnosti svih stanova uz obezbeđenu opremu vrhunskih materijala.

 

Porez na prenos apsolutnih prava i sve o njemu

Porez na prenos apsolutnih prava i sve o njemu

Po kupovini nepokretnosti, ukoliko ne ispunjavate uslove za poresko oslobođenje i ukoliko taj promet nije predmet oporezivanja porezom na dodatu vrednost, kupac izmiruje porez na prenos apsolutnih pra...

SAZNAJ VIŠE
West Properties učesnik RICS i NUPS konferencije 9. septembra 2020.

West Properties učesnik RICS i NUPS konferencije 9. septembra 2020.

Na drugoj po redu konferenciji koju organizuju Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) i Nacionalno Udruženje Procenitelja Srbije (NUPS) koja će se održati u sredu 9. septembra 2020. godine, uče...

SAZNAJ VIŠE
Ponuda stanova u okviru projekta Beograd na vodi

Ponuda stanova u okviru projekta Beograd na vodi

  Projekat Belgrade Waterfront ili Beograd na vodi, jedan od najvećih, ali i najambizioznijih projekata u Srbiji. Prvi donosi trend brendiranih stanova, gde stanari mogu da uživaju u uslugama ho...

SAZNAJ VIŠE
2019. Sva prava zadržana. West Properties.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.