Zemun - grad u gradu

Zemun - grad u gradu

Negde smo pročitali da je Zemun najstariji beogradski komšiluk. Nismo sigurni šta bi Zemunci na ovo rekli, ali smo sigurni da ovaj jedini grad u Beogradu krije možda i najlepše delove prestonice. Kaldrmisane, uske, autentične ulice, vidikovci i trgovi koji samo iskoče pred vama, u trenutku vas osvoje duhom Zemuna koji do danas ne jenjava. 

  

PRAKTIČNE INFORMACIJE 

Ovo naselje u Beogradu, na ušću Save u Dunav sastavu prestonice pripojeno je 1934. godine.  

 

Najstariji naziv ovog dela grada, Taurunum, datira iz XII veka, a sadašnji naziv se  pretpostavlja da je vezan za slovensku reč “zemlin” koja označava zemunice, u to vreme prisutne na ovom prostoru.

 

LOKACIJA

Zemun se nalazi u jugoistočnom delu Srema, ispod sremske zaravni na desnoj obali Dunava, nedaleko od ušća Save. Danas se teritorijalno širi prema zapadu i jugozapadu, gde se spaja sa Novim Beogradom.

Kako se prvenstveno razvijao kao samostalni grad, Zemun ima sve što postoji i u samom centru Beograda. Kao deo prestonice, čini veliki kulturno-prosvetni centar. Krasi ga i sopstveno pozorište - Madlenianum, poznato po pozorišnim i operskim predstavama.

 

ZANIMLJIVOSTI

Najstarija kuća u Beogradu, nalazi se baš na ovoj opštini. Nekada ugostiteljski objekat, a danas jedna od najstarijih sačuvanih zemunskih kuća iz osmanlijskog perioda je Kafana Beli medved koja predstavlja jedan od spomenika kulture opštine Zemun i pod zaštitom je države.

Postoje mnoge legende i priče o Zemunu i Zemuncima. Ko zakorači zemunskim ulicama i uličicama oseća kao da mu pripada. I kako je Branko Najhold, zemunski istoričar i hroničar negde rekao „biti Zemunac nije stvar krštenice, već stanje duha“.

 

Ako poželite da i vi postanete deo ovog grada u gradu, pogledajte novi stambeno – poslovni objekat u našoj ponudi i zakažite sastanak!

Luksuz je način života

Luksuz je način života

Svrha luksuza je da korisnicima luksuzne robe i usluga pruži udobnost, estetsko zadovoljstvo, komfor, uživanje, kvalitet i sigurnost. Pogledajte u našoj ponudi neke od lepih, velikih i luksuz...

SAZNAJ VIŠE
Šta su zaključci panela 'Novosti na tržištu stambenih nekretnina na Zapadnom Balkanu'

Šta su zaključci panela 'Novosti na tržištu stambenih nekretnina na Zapadnom Balkanu'

Druga zajednička konferencija RICS i NUPS (Nacionalno udruženje procenitelja Srbije) usled pandemije virusa korona održana je putem video linka, a sama tema konferencije „Aktuelni trendovi i mog...

SAZNAJ VIŠE
Širimo tim: Tražimo agente za prodaju nekretnina

Širimo tim: Tražimo agente za prodaju nekretnina

Zbog povećanog obima posla i širenja na novi segment tržišta otvorenog, brokerskog posredovanja u pojedinačnoj prodaji, West Properties otvara konkurs za zapošljavanje više...

SAZNAJ VIŠE
2019. Sva prava zadržana. West Properties Colliers.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.