Nekretnina kao investicija

Nekretnina kao investicija

Pored zajedničkog rasta, svako od tržišta nekretnina u regionu ima svoje osobenosti. U državama na Jadranu vlada najveće interesovanje za kupovinu i izgradnju različitih kompleksa, što je posebno na tržištu Crne Gore dovelo do razvoja luksuznog turističkog segmenta nekretnina. U prestoničkim gradovima, sa druge strane, cveta stanogradnja. Raste aktivnost stranih investitora, ali se pojedini i povlače iz nekih od zemalja regiona.

Uz rast cena kvadrata, ono što je takođe zajedničko celom regionu je da se usled povoljnih kamatnih stopa stambenih kredita, nekretnine sve više kupuju i kao investicija.

 

Bum stanogradnje u Srbiji 

Beogradom već nekoliko godina vlada prava ekspanzija stanogradnje. Sa rastom, beleže se i rekordi u visini cene kvadrata koje ne prestaju sa rastom. Na pojedinim ekskluzivnim lokacijama, u okviru luksuznih projekata dostižu i 5.000 evra. 

U poslednje tri godine obim prodaje nekretnina porastao je za oko 30 odsto, a može se reći da su tome doprinele niske kamate na štednju i povoljnije kamatne stope stambenih kredita, pa se nekretnine češće kupuju kao investicija.

Čitava nova naselja daju potpuno nove obrise pojedinim delovima grada, a najveća aktivnost, ako zanemarimo Beograd na vodi, vlada u Novom Beogradu, u Bloku 65 gde nekoliko investitora gradi desetine hiljada kvadrata.

Već nekoliko godina primetan je i novi trend u izgradnji rezidencijalnih kompleksa, a to su kondominujumi koji svojim sadržajima pružaju viši kvalitet života.

Pored kondomijuma, novi trend donosi i gradnju više rezidencijalnih kula.

Kakvo je tržište prestinice Srbije, govori i činjenica da se investitori bore za najtraženije lokacije u srcu prestonice, držeći se, mahom, delova grada sa razvijenom infrastrukturom. Nedavno je u Beogradu prodato građevinsko zemljište na dve ekskluzivne lokacije za ukupno 52 miliona evra.

 

Dobra investicija

Za stanove prosečne površine između 50 i 60 kvadratnih metara se može reći da su najisplativiji ukoliko se gleda dugoročno izdavanje. Pored izdavanja, stanovi ovakvih strukture se najlakše i prodaju.

Može se reći da kupovina nekretnine ovog obima sa sobom nosi najmanji rizik.

Iako se u prethodnom periodu u srpskoj prestonici dogodio svojevrstan „bum“ prodaje manjih stanova u centru grada koji se nude kao „stan na dan“,  sada je ipak sve veće interesovanje za investiranje u stanove koji mogu poslužiti za stanovanje ili za dugoročnije izdavanje.

 

Potražite svakog dana nove nekretnine za prodaju putem našeg sajta ili pozovite nekog od naših agenata za sve dodatne informacije.

Život prilagođen vama, jer ponekad više kontrole zaista znači i više uživanja - pametne kuće

Život prilagođen vama, jer ponekad više kontrole zaista znači i više uživanja - pametne kuće

Svaki objekat, bio stambeni i poslovni, nezamisliv je bez električnog napajanja, osveljenja i klimatizacije. Pored ovih, tu su i  različiti uređaji i sistemi koji se gotovo podrazumevaju kak...

SAZNAJ VIŠE
Širimo tim: Tražimo licencirane agente za prodaju nekretnina

Širimo tim: Tražimo licencirane agente za prodaju nekretnina

Zbog povećanog obima posla West Properties otvara konkurs za zapošljavanje više kandidata na određeno radno vreme, sa mogućnošću kasnijeg sklapanja ugovora o radu na neodređeno ra...

SAZNAJ VIŠE
Prva polovina 2019. godine u brojkama

Prva polovina 2019. godine u brojkama

Prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini 2019. godine u 68 opština/gradova Republike Srbije registrovana je prodaja stanova u novogradnji.   P...

SAZNAJ VIŠE
2019. Sva prava zadržana. West Properties Colliers.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.