Porez na prenos apsolutnih prava i sve o njemu

Porez na prenos apsolutnih prava i sve o njemu

Po kupovini nepokretnosti, ukoliko ne ispunjavate uslove za poresko oslobođenje i ukoliko taj promet nije predmet oporezivanja porezom na dodatu vrednost, kupac izmiruje porez na prenos apsolutnih prava.

Nepokretnostima se smatraju:        

·         stambene, poslovne i druge zgrade, stanovi, poslovne prostorije, garaže i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti, odnosno njihovi delovi

·         zemljište i to: građevinsko, poljoprivredno, šumsko i drugo; 

 

Obaveza plaćanja ovog poreza kreće od dana kada zaključite Ugovor o prodaji. U obavezi ste da podnesete poresku prijavu za utvrđenje poreza u roku od 30 dana, a rešenje vam stiže u roku od 15 dana.

 

Po zakonu Republike Srbije prodavac odnosno prenosilac prava je obveznik poreza. Međutim, u praksi izmirenje poreske obaveze može preuzeti i kupac, ukoliko je ugovorom o kupoprodaji tako definisano.

 

Poreska osnovica kod poreza na prenos apsolutnih prava je ugovorena cena u trenutku nastanka poreske obaveze, ukoliko ista nije niža od tržišne vrednosti. Ukoliko je ugovorena cena niža od tržišne vrednosti, poresku osnovicu čini tržišna vrednost.

Stopa poreza na prenos apsolutnih prava je 2,5%.

 

Ukoliko je porez plaćen po isteku roka za plaćanje, utvrđena obaveza se uvećava za kamatu obračunatu za period kašnjenja.

 

Oslobođenje od poreza na prenos apsolutnih prava po osnovu kupovine prvog stana od strane fizičkog lica

  • Šta se smatra kupovinom prvog stana?

Kupovinom prvog stana smatra se kupovina stana, odnosno porodične stambene zgrade, svojinskog udela na stanu, kao i svojinskog udela na porodičnoj stambenoj zgradi, fizičkog lica koje je punoletno i koje od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora o kupoprodaji stiče prvi stan na teritoriji Republike Srbije.

  • Kako se ostvaruje pravo na oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava?

Kupac prilaže svu potrebnu dokumentaciju uz poresku prijavu.

Površina stana za koje se ostvaruje poresko oslobađanje iznosi do 40m² za kupca i po 15m² za svakog člana njegovog porodičnog domaćinstva.

  • Postupak ostvarivanja prava na poresko oslobađanje

U roku od 30 dana od dana nastanka poreske obaveze potrebno je:

1.    Podneti poresku prijavu PPI-4 koju popunjava prodavac stana ili njegov punomoćnik

2.    Dostaviti overenu izjavu kupca prvog stana da kupuje prvi stan za sebe i određene članove njegovog porodičnog domaćinstva na Obrascu IKPS –PPAP, overenu kod javnog beležnika

3.    Priložiti ugovor o kupoprodaji stana overen kod javnog beležnika

4.    izvod iz matične knjige rođenih kupca

5.    uverenje o državljanstvu kupca

6.    overenu fotokopiju lične karte i uverenje o kretanju prebivališta

7.    uverenje nadležne lokalne samouprave na kojima je kupac prvog stana imao prebivališta da nije zadužen sa porezom na imovinu.

 

Za članove porodičnog domaćinstva kupca prvog stana potrebno je:

 

8.    izvod iz matične knjige venčanih - ako se pravo na poresko oslobođenje ostvaruje za supružnika

9.    izvod iz matične knjige rođenih za dete ili dete supružnika – ako se pravo na poresko oslobođenje ostvaruje i za ta lica

10. overena fotokopija lične karte ili potvrda o prebivalištu članova porodičnog domaćinstva za koje se ostvaruje pravo na poresko oslobođenje

11. uverenje Poreske uprave sa opština na kojima su članovi porodičnog domaćinstva imali prebivališta da nisu zaduženi sa porezom na imovinu.

Za pribavljanje dokumentacije od rednog broja 3. do 11. možete dati izjavu u pisanoj formi da ste saglasni da Poreska uprava umesto vas može pribaviti navedenu dokumentaciju.

 

Ponekad ovaj postupak traje duže nego što ste spremni da izdvojite. Česti razlozi su nedostatak informacija. Ušteda vremena vam može biti profesionalni agent, koji će vas voditi kroz celokupan proces i pomoći vam. U kompaniji West Properties na raspolaganju vam stoje timovi iskusnih agenata i pravnih službi. Samo nas pozovite.

Širimo tim: Tražimo licencirane agente za prodaju nekretnina

Širimo tim: Tražimo licencirane agente za prodaju nekretnina

Zbog povećanog obima posla West Properties otvara konkurs za zapošljavanje više kandidata na određeno radno vreme, sa mogućnošću kasnijeg sklapanja ugovora o radu na neodređeno ra...

SAZNAJ VIŠE
Šta su zaključci panela 'Novosti na tržištu stambenih nekretnina na Zapadnom Balkanu'

Šta su zaključci panela 'Novosti na tržištu stambenih nekretnina na Zapadnom Balkanu'

Druga zajednička konferencija RICS i NUPS (Nacionalno udruženje procenitelja Srbije) usled pandemije virusa korona održana je putem video linka, a sama tema konferencije „Aktuelni trendovi i mog...

SAZNAJ VIŠE
Top 8 dnevnih soba iz naše ponude

Top 8 dnevnih soba iz naše ponude

Dnevna soba je mesto okupljanja prvenstveno porodice, a zatim i prijatelja i gostiju, a svi se slažemo – najvažniji deo svakog doma su ljudi. Tako da možemo reći da dnevna soba nosi laskavu titu...

SAZNAJ VIŠE
2019. Sva prava zadržana. West Properties Colliers.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.