Prodajete?

Prodajete?

Prodaja nekretnine je situacija u kojoj se samo deo nas nađe, nekada i samo jednom u životu. Vrlo je važno da se dobro raspitate na koji način teče kompletan proces kako biste znali šta da očekujete. Jedna od stvari koja vam može samo pomoći jeste angažovanje agencije za nekretnine koji će vas profesionalno provesti kroz ceo proces i umnogome vam pomoći da u najkraćem roku dobijete najbolju ponudu, ili kroz ovo možete proći sami. 

 

Odluka i vreme

Vreme je dragocenost koju ponekad ne cenimo dovoljno. Budite spremni da odvojite dovoljno vremena kako biste pronašli novi dom, odnosno kupca za vaš stan. Razmislite da li želite da stan prodate u što kraćem roku, čak i po nižoj ceni, ili ste spremni da tražite idealnog kupca duže vreme.

Ukoliko želite sami da prodate nekretninu ovo su neki od koraka koji vas čekaju:

·         prikupljanje dokumentacije

·         oglašavanje i promovisanje nekretnine

·         dostupnost budućim kupcima radi razgledanja stana

·         pravne usluge (nekada i pre samog oglašavanja nekretnine, a svakako po kupovini)

Stan možete prodati i uz pomoć agencije za nekretnine koja će se pobrinuti za sve detalje prodaje. Kompanija West Properties uslugu posredovanja naplaćuje 2% + PDV od ugovorene cene nekretnine. U okviru ove naknade prodavcima nudimo proveru dokumentacije od strane pravne službe, asistenciju pri regulisanju neophodnih dokumenata kako bi se nekretnina i formalno pripremila za prodaju ukoliko potrebna dokumentacija nije kompletna ili postoje nerazjašnjene okolnosti u pravnom osnovu, profesionalne agente koji su vama, ali i potencijalnim kupcima vašeg stana na usluzi svakodnevno, izradu prezentacije nekretnine, oglašavanje i promociju u procesu pregovora, sastavljanje Predugovora i Ugovora o prodaji i asistenciju prilikom overe kod Javnog beležnika.

Posedujemo i veliku bazu potencijalnih kupaca što znatno može olakšati, kao i skratiti celokupan process prodaje vaše nekretnine.

  

Dokumentacija

Pre takozvanog preuzimanja nekretnine, odnosno potpisivanja Ugovora o posredovanju i fotografisanja nekretnine, naši agenti će vam zatražiti obaveznu dokumentaciju potrebnu za zaključivanje ugovora prilikom prodaje. Poverite da li posedujete svu potrebnu dokumentaciju koju bi i potencijalni kupac mogao tražiti na uvid. Među najvažnijim dokumentima su vlasnički list i kupoprodajni ugovor (pravni osnov). Ono što se često traži prilikom kupovine stana je i dokaz da su svi računi stana izmireni. Ukoliko ste na bilo koji način zastali u prikupljanju dokumenata ili niste sigurni da su ona dokumenta koja posedujete validna ili da prate pravni sled, konsultujte se sa našim profesionalnim agentima koji će vam rado izaći u susret sa najboljim i najbržim rešenjima. Proveravamo da li je vaša nekretnina upisana u katastar nepokretnosti. Traži se pravni sled od osobe upisane kao vlasnik. Po dobijanju potrebne dokumentacije, zakazujemo fotografisanje nekretnine i krećemo u proces prodaje.

 

Cena

Raspitajte se o svim faktorima koji mogu uticati na cenu vaše nekretnine. Među čestima su lokacija, spratnost, orijentacija stana, stanje nekretnine pa čak i same zgrade, sistem grejanja i hlađenja, toplotna izolacija, kao i dodatni prostor koji se ustupa na korišćenje u vidu garaže, ostave ili dvorišta. Vaš agent će sagledati situaciju i na osnovu kretanja cena na određenoj mikrolokaciji će sugerisati da li je potrebna izmena predložene cene nekretnine.

 

Prvi utisak

Ukoliko ste se opredelili za agenciju kao posrednika, dozvolite agentu da predstavi stan. Iskustvo će doprineti da vaša nekretnina bude predstavljena na što bolji način. 

Pre dolaska budućih kupaca, uvek predlažemo da se pripremite. Sklonite što više nepotrebnih stvari iz stana i sredite ga - usisajte, obrišite prašinu, izbacite smeće, proluftirajte prostor. Čistoća i svežina doprinose dobrom prvom utisku! Ukoliko imate ljubimce, potencijalnog kupca upozorite na ovaj detalj. Ne želite da kupac odustane u poslednjem trenutku zbog alergije, ili jer prosto, ne želi da živi u stanu u kome su živele životinje, a da za to vreme propustite kupca kome ovo ne bi smetalo.

 

Predugovor

Predugovor je dokument koji štiti obe strane u procesu prodaje! Agencija, odnosno naša pravna služba će vam pomoći oko pripreme Predugovora, a zatim i Ugovora o prodaji, koji će sadržati sve bitne elemente kao što su način isplate, visina kapare i datum primopredaje. Ukoliko kupac želi da kupi stan na kredit, banci mora priložiti određenu dokumentaciju među kojom je i Predugovor o prodaji i procena nepokretnosti.

Procenitelj nekretnine je lice ovlašćeno da vrši procenu vrednosti nepokretnosti za potrebe izdavanja bankarskog stambenog kredita. Listu procenitelja kupac dobija od svoje banke. Ukoliko procenitelj zaključi da je vrednost nekretnine manja od vaše dogovorene cene, banka će kupcu odobriti manji kredit, i on će za tu razliku u novcu morati da poveća svoje učešće u kreditu, ili ćete ponovo ući u pregovore oko cene. Trošak procene snosi kupac. Naši agenti će vam pomoći da stručno i samouvereno prođete proces procene.

 

Potpisivanje Ugovora o prodaji nepokretnosti

Biće važno da nekoliko puta pročitate Ugovor o prodaji nepokretnosti koji će vam naša pravna služba pripremiti. Trebalo bi da ga razumete i da budete saglasni sa svim članovima. Ugovor o prodaji nepokretnosti se sastavlja u formi javnobeležničkog zapisa i overava se kod nadležnog Javnog beležnika na čijem službenom području se nalazi nepokretnost. Naša pravna služba sastavlja ugovor za solemnizaciju i prosleđuje ga Javnom beležniku sa ostalom vašom dokumentacijom. Solemnizacija je davanje snage javne isprave – privatnoj ispravi koja je Javnom beležniku podneta na overu. Kao prodavcu, ostaje vam još da izmirite pripadajuće poreze za prodatu nepokretnost. S obzirom da je zakonska obaveza prodavca da plati porez na prenos apsolutnih prava, ali je de facto praksa da je to ugovorna obaveza kupca, vaše je da ispratite da li je uredno podneta prijava i plaćen porez, u čemu vam podršku daje naša pravna služba. Takođe proverite sa svojim agentom da li ste u obavezi da platite kapitalnu dobit ili ste oslobođeni ove finansijske obaveze. Ukoliko ste kupac prvog stana i imate povraćaj PDV-a, takođe vas upućujemo, šta sve treba da pripremite od dokumentacije i predate filijali nadležne poreske uprave, kako biste što ranije dobili povraćaj svog novca.

Kao agencija, za vas ćemo završiti proces odjave sa svih javnih preduzeća, a zatim i izvršiti prijavu novog vlasnika, odnosno kupca.

Stigli ste do kraja. Ako pak tek krećete u ovu avanturu, krenite u taj proces jednostavnim klikom na dugme. Na strani kompanije West Properties će vas dočekati iskusni agenti, korisnička podrška, pravna služba i marketing tim koji će vam pomoći da proces traje što kraće i da potraga bude što lakša.

Poslednji slobodni poslovni prostor u okviru projekta Kings Cross čeka svoje zakupce

Poslednji slobodni poslovni prostor u okviru projekta Kings Cross čeka svoje zakupce

Poslujte u prestižnom delu grada!    Priključite se poznatim imenima, uspešnim kompanijama i prepoznatljivim brendovima među kojima su Dm-drogerie markt Srbija, Benu apoteke, Maxi S...

SAZNAJ VIŠE
West Properties potvrdio učešće na MIPIM 2021.

West Properties potvrdio učešće na MIPIM 2021.

Ovogodišnje izdanje najvećeg sajma nekretnina u svetu MIPIM, pandemija koronavirusa pomerila je, posle prvobitnog odlaganja za početak juna, i definitivno na mart 2021.   „Radujemo...

SAZNAJ VIŠE
Saradnja kompanija West Properties i Lafarge

Saradnja kompanija West Properties i Lafarge

Kompanija „West Properties“ potpisala je ugovor o partnerskoj saradnji sa kompanijom „Lafarge“ o zastupanju u prodaji potpuno novog koncepta gradnje i proizvoda na srpskom trži...

SAZNAJ VIŠE
2019. Sva prava zadržana. West Properties Colliers.
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.